Oopperagaala Muuramesalissa 7.3.2020

09.02.2020

Oletko koskaan miettinyt millaista on oopperassa? 

Muupperan kevätkauden suurpanostus on Muuramesalissa järjestettävä Oopperagaala, jossa kuullaan kohtauksia ja aarioita eri aikakausien oopperoista. Mukana on runsaasti tunnettua oopperamusiikkia Mozartin Taikahuilusta Verdin La Traviataan. Ohjelmistoon on mahdutettu kuitenkin myös tuntemattomamampia aarioita mm. Erkki Melartinin Kalevalaan pohjautuvasta Aino -oopperasta. Me Muupperalaiset viemme yleisön matkalle, jossa matkustetaan läpi oopperan loisteliaimmat aikakaudet tuoden lavalle tuulahduksia eri maiden oopperakulttuurista. 

Oopperagaala sopii mainiosti ensikertalaisille! Laulamme kohtaukset oopperoiden alkuperäiskielellä, mutta dramatisointi ja juontaja pitävät yleisön mukana alusta loppuun saakka. 

Konsertissa lavalle nousevat Keski-Suomalaiset lupaavat nuoret laulajat ja laulunopiskelijat, sekä pitkään oopperaa harrastaneet lavakonkarit. Pianistiksi olemme saaneet upean JAMKin säestyksen lehtori Eliisa Sunin, joka tunnetaan loistavana pianistina ja korrepetiittorina.

Esiintyjät: 

HEDDA OHLS, MEZZOSOPRAANO

Hedda Ohls on jämsäläislähtöinen mezzosopraano. Ohls valmistui muusikoksi vuonna 2018 Jyväskylän konservatoriosta (Gradia) pääaineenaan klassinen laulu ja opiskelee tällä hetkellä musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opettajanaan Päivi Virolainen-Kalpio. Korkeakouluopintojensa aikana hän on osallistunut Armeen Rasmussenin mestarikurssille sekä toiminut kamarikuoro Cantinovumin solistina Sibeliuksen teoksessa Rakastava. Hän on laulanut Jyväskylän oopperakuorossa La Bohème -oopperassa ja Carmina Burana - teoksessa, sekä Jamk:n opiskelijaproduktio C. W. Gluckin Paride ed Elena -oopperan oopperakuorossa. Lied on oopperan ohella Ohlsille mieluisa musiikin muoto ja hän on esiintynyt yhdessä lied-parinsa pianisti Aamu Sunin kanssa yhteisistä opiskeluajoista lähtien.

JANNE ISOAHO, TENORI

Janne Isoaholla on vahva kuorotausta. Hän on laulanut mm. Kadettikuorossa ja Jyväskylän oopperakuorossa, mutta viime vuosina pääpaino on vaihtunut yksinlauluun ja solistisiin tehtäviin. Janne on ollut JAMK:n harjoitusmusiikkiopiston oppilaana kolme vuotta ja sen jälkeen häntä ovat opettaneet Aki Alamikkotervo ja Panu Skyttä. Marraskuussa 2019 hän osallistui Esko Jurvelinin mestarikurssille. Hän on järjestänyt omia konsertteja sekä ollut mukana mm. JAMK:n ja La Kalan oopperaprojekteissa. Koulutukseltaan Janne on sotatieteiden maisteri.

MARI AHONEN, SOPRAANO

Mari Ahonen opiskelee kolmatta vuotta musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa klassinen laulu pääaineenaan. Häntä laulussa ovat opettaneet Päivi Virolainen-Kalpio ja Panu Skyttä. 

Ahosen teki ensimmäisen oopperaroolinsa Miss Pinkertonina Menottin Oopperassa The Old Maid and the Thief (JAMK 2019). Hän kuuluu Jyväskylän oopperakuoron laulajistoon, jonka riveissä on esiintynyt Bizet'n Carmen oopperassa (2017) ja Puccinin La Bohèmessa (2019). Lisäksi hän on laulanut kamarikuoro Cantinovumissa Jyväskylä Sinfonian Matteuspassiossa vuonna 2018 (Bach).  

© Petteri Varis
© Petteri Varis

MIIA SAARI, SOPRAANO

Miia Saari on isokyröläislähtöinen lyyrinen sopraano, joka aloitti lauluopintonsa Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa valmistuen muusikoksi vuonna 2015. Tämän jälkeen hän siirtyi opiskelemaan laulupedagogiikkaa Jyväskylän Ammattikorkeakouluun, josta valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2019. Hänen laulunopettajiaan ovat olleet Romuald Podlesny, Mari Sillanpää ja Päivi Virolainen-Kalpio. Lisäksi hän on osallistunut useille laulun ja liedin mestarikursseille opettajinaan mm. Mari Palo, Armeen Rasmussen, Thora Einarsdottir, Santisa Viljoen, Sam Furness, Esko Jurvelin, Heikki Pellinen ja Juho Alakärppä. 

Miia on aktiivinen esiintyjä. Hän on pitänyt useita liedresitaaleja ja oopperakonsertteja pianistien Eliisa Sunin ja Ilona Kurvisen kanssa. Hänen oopperaroolejaan ovat olleet Helena Gluckin oopperassa Pariden ja Elena (JAMK 2017) ja Laetitia Menottin oopperassa The Old Maid and The Thief (JAMK 209). Hän kuuluu Jyväskylän oopperakuoron laulajistoon ja on esiintynyt sen riveissä oopperoissa Carmen (Bizet 2017) ja La Bohème (Puccini 2019). Lisäksi hän on esiintynyt kuorojen ja orkesterien solistina. 

Vuonna 2018 Miia oli yksi Kangasniemen laulukilpailuun valituista kilpailijoista. Hän on ottanut osaa kahdesti Helsinki Lied -kilpailuun vuonna 2015 pianisti Juho Saaren ja vuonna 2018 pianisti Ilona Kurvisen kanssa. 

SAMI TABELL, BARITONI

Sami Tabell on Hartolasta kotoisin oleva baritoni. Hän valmistui muusikoksi Lahden konservatoriosta vuonna 2016 ja aloitti musiikkipedagogiopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa vuonna 2017 opettajanaan Päivi Virolainen-Kalpio. Opintojensa lisäksi hän on osallistunut Armeen Rasmussenin ja Sam Furnessin mestarikursseille. 

Keväällä 2019 Tabell esiintyi Jyväskylän ammattikorkeakoulun oopperaproduktiossa The Old Maid and the Thief (Menotti) Bobin roolissa. Viime uutena vuotena ensi-iltansa saanneessa Jyväskylän Oopperan La Bohèmessa (Puccini) hän lauloi Tullimiehen roolin. Solististen tehtävien lisäksi Tabell on aktiivinen kuorolaulaja. Lahdessa opiskellessaan hän kuului Lahden mieslaulajiin ja Lahden oopperakuoroon. Syksyllä 2018 hän lauloi kamarikuoro Cantinovumin riveissä Mozartin Requiemissa. 

SATU PIRNES, SOPRAANO

Satu Pirnes on opiskellut klassista laulua vuodesta 2007 alkaen opettajinaan Riikka Strandman (2007-2013) sekä Päivi Virolainen-Kalpio (2014-). Hän on valmistumassa Musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta jouluna 2020 pääinstrumenttinaan klassinen laulu. Solististen tehtävien lisäksi Satu on laulanut lukuisissa kuoroissa, osallistuen muunmuassa suurten kirkkoteosten esittämiseen. Oopperakokemusta Pirnekselle on kertynyt oopperakuorolaisena sekä JAMKin oopperaproduktioissa että viimeisimpänä Jyväskylän oopperan La Bohemèssa (2019). 

TIMO SILTALA, BARITONI

Baritoni Timo Siltala aloitti lauluopinnnot 1969 Eero Harmaalan johdolla, jatkoi 1970 Oulun Musiikkiopistossa myös Elias Palolan ja Ahti Alatalon johdolla. Aikuisiässä hän on opiskellut laulua Jolanda di Maria Petriksen, Lauri Lahtisen sekä Aki Alamikkotervon johdolla.

Oopperaura alkoi 1977 Oulun Ooperayhdistyksen esittämän Pajatson kuorossa, missä syttyi elinikäinen kiintymys näyttämömusiikkiin. Uralle on kertynyt yli 20 oopperaa kuoroissa ja solistitehtävissä, näiden lisäksi operetteja ja teatterimusiikkia sekä lukuisia kuoroja, erilaisia lauluyhtyeitä ja sooloesiintymisiä.

 
© Nelli Hartikainen
© Nelli Hartikainen

ELIISA SUNI, PIANO

Pyhäjoelta lähtöisin oleva Eliisa Suni on monipuolinen pianisti, säestäjä ja kamarimuusikko. Hän työskentelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa säestyksen lehtorina ja on erittäin kysytty säestäjä konserteissa, kilpailuissa, mestarikursseilla ja kuorojen harjoituspianistina. Opetustyönsä ja aktiivisen konsertoinnin ohessa hän on toiminut myös oopperakorrepetiittorina Savonlinnan oopperajuhlilla vuodesta 2012 lähtien ja Jyväskylän alueoopperassa vuodesta 2000 lähtien. Hän on pitänyt mestarikursseja ja konsertteja Kiinassa, Virossa, Islannissa, Ruotsissa, Norjassa, Kanadassa, Slovakiassa, Saksassa ja Hollannissa.

Eliisa Suni on suorittanut pianonsoitonopettajan tutkinnon ja jatkotutkinnon Keski-Suomen konservatoriossa sekä filosofian maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede. Hän on valmistunut myös Viron musiikkiakatemiasta professori Ivari Iljan luokalta ja suorittanut säestyksen diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin. Hän on saavuttanut palkintosijoja useissa kilpailuissa (III palkinto Pentti Koskimies -liedkilpailun pääsarjassa 1996, I palkinto Kangasniemen musiikkiviikkojen liedpianistikilpailussa 1997, III palkinto Melartin-kilpailun lied-sarjassa 2002). Hän on levyttänyt Joonas Kokkosen yksinlaulutuotannon sopraano Hannele Valtasaaren kanssa (Fuga 2006). 2019 hänelle myönnettiin Keski-Suomen taidepalkinto tunnustuksena ansioituneesta työstä säestäjänä ja korrepetiittorina.OOPPERAGAALA

Muuramesali 7.3.2020 klo 19

Nisulantie 1, 40950 Muurame

Lippujen hinnat 20/15 - Ennakkoliput 15/10€

Konsertti sisältää väliajan.